ÖLÜYORLAR, DÖVÜLÜYORLAR, ÇALIŞTIRILIYORLAR!

Dünya Çocuk Günü Türkiye’deki çocukların içler acısı manzarasını ortaya çıkardı: 2013’de 55 çocuk iş cinayetinde, 4’ü mayın ve patlayıcılar olmak üzere 8 çocuk çatışma bölgelerinde yaşamını yitirdi. Cezaevindeki çocuklar ise dövülüyor, işkence görüyor.
Ölüyorlar, dövülüyorlar, çalıştırılıyorlar!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla 2013’de yaşamını yitiren çocuk işçiler raporunu açıkladı. Rapora göre 2013 yılının başından bu güne 55 çocuk işçi iş cinayetinde yaşamını yitirdi.





10 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA AYAKKABI BOYATTI


Çalışma Bakanlığı’nın geçen yıl işyerlerinde 5 bin 960 çocuk çalıştırıldığını kaydettiğini belirten İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, kasım ayı başında Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun bir gezi sırasında yanına yaklaşan 10 yaşındaki çocuğa ayakkabılarını boyattığına dikkat çekti.





MEVSİMLİK İŞÇİLERİN YÜZDE 45’İ ÇOCUK


Mevsimlik tarım işçilerinin yüzde 45’inin çocuk olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi: “Çocuk işçiliğini güvencesizliğin kaynağı haline getiren nedenlerin ailelerin yoksulluğu, köyden kente göç, eğitime ulaşamama, 4+4+4 sistemi ve paralılaştırılma süreci ile kapitalizmin duyduğu ucuz emek gücü ihtiyacı olduğu bir gerçektir.”





AKP DÖNEMİNDE 205 ÇOCUK ÖLDÜ


İHD Diyarbakır Şubesi Çocuk Komisyonu 1988 yılından bu yana 575 çocuğun çatışmalı ortamdan dolayı yaşamını yitirdiğini belirtti. Çocuk Komisyonu üyesi Mehmet Güzel, AKP hükümetinin 12 yıllık döneminde 205 çocuğun öldürüldüğünün tespit edildiğini söyledi. 2013 yılının ilk 10 aylık döneminde 4 çocuğun mayın ve patlayıcılar sonucu 4 çocuğun ise kuşkulu bir şekilde yaşamını yitirdiğini aktaran Güzel, bu süre zarfında 12 çocuk intihar etti, 5 çocuk ise aile içinde katledildi diye konuştu. Güzel, 48 çocuğun da aile içinde, toplumsal alanda ve güvenlik güçleri tarafından şiddet, taciz ve tecavüze uğradığını söyledi.





HORTUMLA DÖVÜLÜYORLAR


Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi’nde çocuklara uygulanan şiddeti raporlaştıran İzmir Barosu Çocuk Hakları Komisyonu’nun raporuna göre ise cezaevlerindeki çocuklar hortumla dövülüyor, aylarca müşahade odasında tutuluyor, tehdit ediliyor.


İzmir Barosu’ndan 19 avukat İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na incelemede bulundu. Çocukların anlatımlarından yola çıkılarak hazırlanan rapor, çocuklara uygulanan fiziki ve psikolojik şiddeti ortaya koydu. Raporda çocukların aylarca müşahede odasına kapatıldıkları, cezaevi müdürü tarafından hortumla dövüldükleri ve çocuklar arasında uyku hapı kullanımının yaygın olduğu belirtildi.





DARP İZLERİ VAR


Görüşmeler sırasında, bazı çocukların üzerinde darp bulgularına rastladığının kaydedildiği raporda, çocuklara fiziksel şiddetin yanında cezaevi idaresinin çocuk ve gençlere yönelik ‘yumuşaklar koğuşuna göndeririz, hakkınızda tutanak tutarız, müşahedeye, mavi odaya yollarız, atölyelerden alıkoyarız’ gibi tehdit ve psikolojik şiddet uygulandığı belirtiliyor. Raporda, cinsel istismar, cinsel saldırı ile ilgili ise çocukların ve gençlerin duyumlarının bulunduğu ancak net bir kanıya ulaşmanın mümkün olmadığı kaydediliyor.





İSLAM ÖĞRETİLİYOR


Raporda, “Çocukların günde 1 saatlik atölye çalışmaları dışında zamanlarının tamamını ünitelerin ortak kullanım alanlarında bulunan sandalyelerde, kendi ifadeleriyle ‘tüneyerek’ geçiriyorlar. Bu sürenin büyük çoğunluğunda ünite ağabeyleri denen ve koğuşlardan sorumlu infaz koruma memurları çocuk ve gençlere İslam dini çerçevesinde dini içerikte sohbetler yapılıyor ve namaz kılmayı öğretiyorlar.





DOKTOR YOK


Raporda, çocukların haksızlık karşında hak arama mücadelesine girmek isteyen çocuk ve gençlerin etkin şikayet ve soruşturma mekanizmalarından yoksun bırakıldığı tespitine yer veriliyor.





BirGün
Vehaber Menu