internetten hastalık arama hastalığı! siberkondria...

internetten araştırma yaparak hasta olduğunu düşünen siberkondria hastaları depresyona girme tehlikesiyle karşı karşıya.
İnternetten hastalık arama hastalığı! Siberkondria...
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

internetin yaygınlaşmasıyla beraber literatuuml;re yeni hastalıklar girmeye başladı.

aa#39;da yer alan habere gouml;re selccedil;uk uuml;niversitesi (suuml;) tıp fakuuml;ltesi psikiyatri ana bilim dalı ouml;ğretim uuml;yesi doccedil;. dr. yavuz selvi, araştırmalarda insanların neredeyse uuml;ccedil;te birinin, sağlıkla ilgili konularda internette arama yaptıklarının ortaya ccedil;ıktığını souml;yledi.

bu durumun son douml;nemde daha da yaygınlaştığını aktaran selvi, internetten suuml;rekli hastalık araştıran siberkondria vakalarıyla sıkccedil;a karşılaştıklarını ifade etti.siberkondria hastalarının, basit ağrı, sivilce, kuuml;ccedil;uuml;k şişlik, kızarıklıklarla ilgili internette yaptıkları aramada, ccedil;ıkan haber ve yorumlarla kendilerine teşhis koyduklarını anlatan selvi, quot;vakitlerinin buuml;yuuml;k kısmını internette hastalık araştırarak geccedil;iriyorlar. baş ağrısıyla beyin tuuml;mouml;ruuml;, ccedil;arpıntıyla kalp hastalığı, ateşle ağır bulaşıcı hastalıklarının olduğu korkusuyla panik oluyorlar. kanser, beyin tuuml;mouml;ruuml;, aids olduklarına kesin gouml;zuuml;yle bakıyorlarquot; diye konuştu.

#39;#39;doktorlara inanmıyorlar#39;#39;

bu tuuml;r hastaların doktorlara başvurduklarında zaten pek ccedil;ok hastalığı ve belirtilerini araştırmış olduklarının gouml;ruuml;lduuml;ğuuml;nuuml; vurgulayan selvi, doktorlarını hasta olduklarına ikna etmeye ccedil;alışan kişilerin tetkiklere guuml;venmediğini, ccedil;eşitli tedavi yollarını denediklerini bildirdi.

selvi, son douml;nemde siberkondria uuml;zerine ccedil;alışmalar yuuml;ruuml;ttuuml;klerini, hastaların genellikle hassas, endişeli, gergin kişiler olduğunun belirlendiğini kaydederek, şouml;yle devam etti:

quot;belirtileri, forum sitelerindeki yorumları, laboratuvar sonuccedil;larını, tuuml;m tedavi biccedil;imlerini bıkmadan araştıran bu kişiler, hastalık hastasıdırlar. kanserler ve bulaşıcı hastalıklar daha ccedil;ok araştırılıyor. sağlıklarıyla ilgili kaygıları nedeniyle vuuml;cutlarından gelen kuuml;ccedil;uuml;k uyarılara aşırı derecede hassasiyetle cevap veriyorlar. doktorun guuml;vence vermesine, araştırmalar ve tetkiklerin, kan sonuccedil;larının normal olmasına rağmen bir kuuml;ccedil;uuml;k belirtiyle internet araştırmasından elde edilen bilgilere daha ccedil;ok itibar ediyorlar. bazen bu durum ouml;yle bir hal alır ki kişi kendinde bu hastalığın olduğunu kesin olarak inanır, başkalarını inandıramadığı iccedil;in ağır depresyona girer. intihara giden sonuccedil;lar bile ortaya ccedil;ıkabilir. maalesef siberkondria ccedil;ağın hastalığı haline geldi.quot;

bu kişilerin guuml;nluuml;k hayattan koptuğunu ve yaşamdan zevk alamaz hale geldiklerini vurgulayan selvi, bir hastalık belirtisi aramanın bırakılıp psikiyatri hekimine başvurulması gerektiği uyarısında bulundu.