MAHKEMEDEN SURUÇ İÇİN GİZLİLİK KARARI!

Suruç'ta meydana gelen patlamaya yönelik soruşturmada gizlilik kararı alındı.
Mahkemeden Suruç için gizlilik kararı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Urfa 2. Sulh Ceza Hakimliği, Suruç soruşturması için gizlilik kararı aldı. Gizlilik kararı soruşturmayı tehlikeye düşüreceği iddiasıyla verildi. Avukat Gülhan Kaya MOBESE kayıtlarına ulaşmalarının engellendiğini, 'kararın şüphelileri korumak anlamına geldiğini' söyledi.

ETHA'da yer alan habere göre Urfa 2. Sulh Ceza Hakimliği, Suruç'da 31 gencin katledildiği bombalı saldırı ile ilgili soruşturması kapsamında, "dosya içindeki belgelerin incelenmesinin soruşturmanın amacını tehlikeye düşüreceği" iddiasıyla gizlilik kararı aldı. Kararın dün alındığı ortaya çıktı.

Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı, bombalı saldırıya ilişkin soruşturma kapsamında "dosyanın vasıf ve mahiyeti dikkate alınarak CMK 153/2 maddesi gereğince gizlilik kararı verilmesini" istedi.

Urfa 2. Sulh Ceza Hakimliği talebi jet hızıyla kabul ederek, dosya üzerine kısıtlama getirdi. Mahkeme kararında, "dosya içindeki belgelerin incelenmesinin soruşturmanın amacını tehlikeye düşüreceği, delillerin tam olarak toplanmamış olması, soruşturmaya konu olayda ölen şahıs ve mağdurların sayısının birden fazla olması hususları dikkate alınarak, dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek alma yetkisinin CMK'nin 153/3 maddesindeki yakalanan kişinin veya şüphelinin ifadesini içerek tutanak ile bilirkişi raporları ve adı geçenlerin hazır bulunmaya yetkili oldukları diğer adli işlemlere ilişkin tutanaklar hariç olmak üzere CMK'nin 153/2. maddesi gereğince kısıtlanmasına" ifadeleri yer aldı.

AVUKAT KAYA: DOSYA BİZDEN KAÇIRILIYOR

Kararın ardından soruşturma dosyasına ilişkin evraklar avukatlara teslim edilmedi. Soruşturma dosyası ile ilgilenen Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatlarından Gülhan Kaya, soruşturma dosyasındaki evrakların kendilerine teslim edilmediğini söyledi. Avukatlar, karara hızla itiraz etti, gizlilik kararının kaldırılmasını istedi.

ETHA'ya konuşan Avukat Kaya, "Dün Suruç Emniyet Müdürlüğü ile görüştük. MOBESE görüntülerinin olduğunu biliyoruz. Dün itibariyle soruşturma dosyasına girmemişti. 'Halen emniyet aşamasında, inceliyoruz' dediler. Emniyet sadece bir şüpheli olmadığını düşünüyor ve bunun üzerinde duruyor. Kararla varsa ikinci kişinin tespitini de engellemiş oluyorlar" diye konuştu.

Soruşturma dosyasında bombacı saldırganla ilgili DNA testi dahil evraklar, katliamda hayatını kaybeden müvekkillerine ilişkin kimlik tespitleri ve bilgiler yer aldığını aktaran Kaya şöyle konuştu: "Kararda 'soruşturma amacını tehlikeye düşürecek' dense de mağdur tarafı temsil eden bizim evraklara ulaşamamamız, görüntüleri inceleyemememiz, soruşturmanın adil yürütülmeyeceğine işaret ediyor. Toplumun tamamını etkileyen bu soruşturma için alınan karar, adil bir soruşturma yapılmayacağının açık göstergesi. Dosya bizden kaçırılmış oluyor. Saldırganın DAİŞ'çi olduğu üzerinde duruluyor. AKP'ye yönelik eleştiriler ortada. Bu karar dosyanın karartılıyor olması ve şüphelilerin korunması anlamına geliyor."

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü