RAYLI ULAŞIM ÖZEL ŞİRKETLERE Mİ DEVREDİLİYOR?

64. Hükümet Eylem Planı'na göre Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın işletmesinin özel firmalara verileceği iddia edildi.
Raylı ulaşım özel şirketlere mi devrediliyor?
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

64. Hükümet Eylem Planı'nda yer alan bilgilere göre tren işletmeciliğinin özel sektöre devredilmesi, üstelik devletin  zarar eden özel firmaların zararlarını da karşılayacağı iddiaları yer aldı.

 

Planda şu ifadeye yer verildi; "Uygun maliyet ile daha etkin ve kaliteli hizmet sunma, demiryollarının rekabet gücünü artırmak ve taşımacılıkta dengeyi demiryolları lehine yeniden kurmak için TCDD’nin yeniden yapılandırılması ve sektörün serbestleştirilmesi sağlanacaktır."

 

İleri'den Rıfat Doğan'ın haberine göre KESK Birleşik Taşımacılık Sendikası Yönetim Kurulu üyesi Bülent Çuhadar "Bu hedef, TCDD'nin özelleştirilmesi anlamına geliyor" dedi. Çuhadar'a göre eylem planında yer alan tren işletmeciliğinin serbestleştirilmesiyle bundan sonra 3. şahıslar veya firmalar özel tren işletmeciliğine başlayacak. Tren işletme hakkı bu şahıslara ve özel firmalara verilecek.

DEVLET ZARAR EDEN FİRMAYI DESTEKLEYECEK

Açıklamasını örnekleriyle açıklayan Çuhadar şöyle devam etti:

"Örneğin Ulusoy veya Kamil Koç gibi otobüs firmaları talepte bulunacak ve "Ankara İzmir arasındaki tren işletmeciliğine talibim" diyecek. Ona bu işletme hakkı verilecek. Fakat bu verilirken bir takım sübvanseler uygulanacak. Firma bu tren işletmeciliği için örneğin yılda 350 bin yolcu garantisi verecek. Firma bu sözü yerine getiremez ve 300 bin yolcu taşırsa, geriye kalan 50 binlik kısmını TCDD veya devlet sübvanse edecek."

RAYLI ULAŞIM GÜVENSİZ HALE GELECEK

"Tren işletmeciliğinin özel sektöre devredilmesi ne getirecek?" şeklindeki soruyu, Çuhadar şöyle cevaplıyor: 

"Tren ulaşımının daha pahalı gelmesine neden olacak. İkincisi raylı ulaşım güvensiz hale gelmiş olacak. Nasıl güvensiz hale gelmiş olacak? Tren işletmeciliği belirli bir birikimin sonucunda oluşabilecek bir tecrübe gerektiriyor. TCDD 157 yıllık bir kurum. Yasası, yönetmeliği ve işletmecilikle ilgili yönergeleri var. Bunlar tecrübeyle kazanılmış şeyler. Siz kalkıp otobüs işletmeciliği yapan bir firmaya 'sen tren işlet' diyemezsin. Bu tren trafiğini güvensiz hale getirir."  

KAMU PERSONELİNİ BEKLEYEN SON: ŞİRKET ÇALIŞANI

TCDD'nin bugüne kadar yaptığı işlerden çekileceğini ve tren işletmeciliğini özel sektöre devredeceğini belirten Çuhadar, "Raylı ulaşım daha pahalı gelecek. TCDD personeli açısından da güvenceli çalışma koşullarının ortadan kalkması anlamına gelecek. Bugünlerde kamu emekçilerini ilgilendiren 657 sayılı yasanın değişmesiyle eşzamanlı olarak gidiyor bu durum. Kamu personeli şirket çalışanı olacak. Çalışanların da güvenceleri ortadan kalkacak" diye konuştu.

Vehaber Menu