Sezai Temelli: 1 aydır meclis çalışmıyor, meclisi halktan kaçırıyorlar

Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, belediye başkanlarına, 'Geride bırakılan beş yılın bilançosunu çıkarın' diyerek şeffaf olma çağrısında bulundu.
Sezai Temelli: 1 aydır meclis çalışmıyor, meclisi halktan kaçırıyorlar
2019-04-30 13:32:53   Güncelleme: 2019-04-30 13:32:53    

Temelli'nin konuşmasından satır başları şöyle:

'1 Mayıs 1977'de katledilenleri anarak konuşmama başlamak istiyorum.

'174 gündür Leyla Güven açlık grevinde. Güven 174 gündür adalet için bedenini açlığa yatırmış durumda. Cezaevlerinde binlerce tutsak açlık grevinde. Tablo bu denli vahimken hala büyük bir sessizlik bizi kuşatmaya devam ediyor.Bu sessizliği yırtmalıyız. Bu sese kulak verilmeli. Hiçkimse bu talebe 'meşru değildir' diyemez.5 Nisan'dan sonra hergün yeni bir hukuksuzluk eklendi. Nasıl ki bu ülkeden kayyımları süpürdük attık, tecride de son vereceğiz. Artık bu sesi duyun! Türk anneleri, Kürt annelere size rağmen bu ülkeye barışı getirecekler.

'Defin hakkı bile gasp edildi bu ülkede. Şimdi ölüm orucuna başlayan 15 tutsak var. Görmezden gelmeye vaktimiz yok. 1 kişini bile ölmesini istemiyoruz. Herkes bir an önce harekete geçmeli. Bu meşru bir taleptir. Bir ülkede yasalar yok sayılıyorsa o her yeri kaplar. Çağrımız bütün Türkiye'yedir, bütün dünyayadır. Demokrasi güçleri gücünü göstererek bu tıkanmış yolu hep birlikte açacaktır.

'Seçimleri geride bırakalı 1 ay oldu. 1 aydır meclis çalışmıyor. Meclisi halktan kaçırıyorlar. Korktukları hakikatin sesidir. HDP'nin sesi her yerdedir. Susmayacağız, susturamayacaksınız.

'YSK da kendini geliştirmiş. Türkiye demokrasisinin kara sayfasını yazdılar. YSK almış olduğu kararlarla o utanç sayfasına adını yazdırdı. Hala seçim sonuçlarına karar vermediler. İstanbul kararını verdi. İstanbul'da AKP-MHP bloğu kaybetti. Hala şaibe arıyorlar. Şaibe arıyorlarsa 24 Haziran'a bakın.

'Seçimleri kazanmasına rağmen KHK ile ihraç edilmiş arkadaşlarımızın mazbataları verilmedi. YSK bir tuzak kurmuş. Bunu asla kabul etmiyoruz. Asla o halkın belediye başkanları olamayacaklar. Bu kayyımcı akıl bu ülkeyi tektipleştirme derdinde. O yüzden anneler faşizmi reddediyorlar. Yarın 1 Mayıs alanlarında bir kez daha haykıracağız: Kayyımları kabul etmiyoruz.

'O halıyı getirin'

'Kayyımlar TCK'da ne kadar yüz kızartıcı suç varsa işlemiş. Amed'de 1600 kilo fıstıklı kadayıf yemişler. Mardin'de milyonlarca kuruyemiş yemişler. Bismil'de belediye binasını emniyete hibe etmişler. Van’a gittik halı yok! Halıyı götürmüşler, o halıyı getirin.

'31 Mart seçimlerinden ders çıkarmaları gerekiyor. Bunlar 31 Mart seçimlerinin acısını çıkarmanın peşinde. İktidar bütün bu yaptıklarıyla kaybetti. Geride enkaz bıraktılar. Bu enkazı toplumcu belediyecilikle ortadan kaldıracağız.

'Cumhur ittifakı'nın bir ayağı yolsuzlukta bir ayağı savaş politikalarındadır. 

'Biz HDP olarak tüm demokrasi güçlerini, toplumsal faaliyetleri demokrasi ittifakında buluşmaya davt ediyoruz. 

'Türkiye 4 yıl daha tecrit koşullarında yaşayamaz. Türkiye 4 yıl daha OHAL zihniyetinde, KHK'larla yönetilemez. Bir yıldır bu parlamentoyu açmayanlara sesleniyoruz, halkın parlamentosunu açın, bu sorunları aşmaya çalışanların seslerine kulak verin. Vesayetten bu parlamentoyu bir an önce kurtarmalıyız. Cumhurbaşkanına sesleniyoruz, kendi sınırlarınıza çekilin. Yaratmış olduğunuz vesayete son verin. Parlamento yasa yapan bir yer olmalıdır. Kadınların, çocukların, halkların taleplerinin karşılanacağı bir yer olmalıdır. Bu önümüzdeki 4 yıl toplumsal barışın inşası açısından da değer taşıyor.

'Gazetecilerin yeri sokaktır. Gazetecileri serbest bırakın. Demokrasinin önündeki engeller acilen kaldırılmalı.

Biz bu demokrasi mücadelesinde üzerimize düşen sorumluluğun gereğini mutlaka yerine getireceğiz. Sözümüzle, mücadelemizle, bu büyük ailenin içerisinde oynayacağımız rolle sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. 

'Son altı çeyreğe baktığınızda nasıl trajedisi olduğunu görüyorsunuz. Ekonomide önümüzdeki sürecin nasıl gideceğini de anlıyorsunuz. İşsizlik rekor üstüne rekor kırıyor. Zamlar, geçim sıkıntısı. Vergiyi tabana yaymaktan anladıkları emekçinin üzerine yeni vergiler yaymak. Kimsenin bu yükü taşıyacak hali kalmadı. Siz vergiyi yandaş müteahhitlere yayın.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü