soL’a ‘DHKP-C propagandası’ndan dava!

Çağlayan Adliyesi’nde Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınması ve öldürülmesi hakkındaki haberleri nedeniyle soL’a 'terör örgütü propagandası' suçlamasıyla dava açıldı.
soL’a ‘DHKP-C propagandası’ndan dava!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde Savcı Mehmet Selim Kiraz, DHKP-C üyeleri Şafak Yayla ve Bahtiyar Doğruyol’un ölümüyle sonuçlanan “rehine krizi” ile ilgili gün boyu yaptığı haberler nedeniyle soL Genel Yayın Yönetmeni Alper Birdal ve eski Sorumlu Müdür Hafize Kazcı hakkında “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla dava açıldı.

Savcı Mahmut Polat tarafından hazırlanan iddianame İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından bugün kabul edildi.

SAVCI HABERLERİ 'CIMBIZLA SEÇTİ'

İddianamede soL’da “Çağlayan’da operasyon: Polis DHKPC’lileri öldürdü” başlığıyla yer alan haber, DHKPC’lilerin Çağlayan Adliyesi’nin 6. katında “Berkin Elvan soruşturmasını yürüten savcı"yı rehin aldığı bilgisinin paylaşılması ve Savcı Mehmet Selim Kiraz’In başına silah dayalı fotoğrafların yayımlanması “terör örgütü propagandasının” delilleri olarak gösterildi.

İddianamede “...haber adı altında terör örgütünün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek övecek ve de bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde” yayın yapıldığı öne sürüldü.

‘YAYIN YASAĞINA GEREK YOK’

Savcı Polat, konuyla ilgili haberler konusunda yayın yasağı ihlali olup olmadığına bakılmasının gerekli olmadığını savunduğu iddianamede, “yayın yasağı olmasa dahi şüphelilerin eylemlerinin ... terör örgütü propagandası olduğu, bu suçun işlenebilmesi için yayın yasağının olup olmamasının, yapılan yayınların önce ya da sonra yapılmasının bir öneminin olmadığı ortadadır” ifadelerini kullandı.

‘HANGİ BAŞLIĞI ATALIM, SAVCILAR VE TEM SÖYLESİN’

soL Genel Yayın Yönetmeni Alper Birdal, savcılıkta verdiği ifadede, “Polis DHKC’lileri öldürdü” başlıklı haberin yayımlandığı sırada, henüz Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın hayatını kaybettiğinin açıklanmamış olduğunu hatırlattı.

Birdal, “Dolayısıyla o dakika itibarıyla haber, polisin yaptığı operasyonda iki DHKC üyesinin öldürülmüş olmasıydı. Savcının durumu hakkında bir açıklama henüz yapılmamıştı. Bu habere 'Polis iki teröristi öldürdü' diye başlık atmış olsaydık bugün burada ifade veriyor olmayacaktık" dedi.

soL Genel Yayın Yönetmeni Birdal, Savcı Polat'ın yazdığı iddianameye ilişkin de, "Hangi haberde hangi fotoğrafı, hangi kelimeleri kullanacağımızı bizzat savcılar ya da Terörle Mücadele Müdürlüğü söylesin, biz de ona göre yazalım. Bu iddianamenin başka bir mesajı yok” dedi.

Birdal, soL'un gerek 31 Mart günü gerekse sonrasında Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın hayatını kaybetmesi de dahil, olayla ilgili onlarca haber yaptığının altını çizdikten sonra, “terör örgütü propagandasına” gerekçe olarak gösterilen Savcı Kiraz’ın başına silah dayalı haldeki fotoğrafın da olayın fotoğrafı olduğunu, gün boyu tüm basının bu fotoğrafı kullandığını vurguladı.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü