Süryaniler 100 saatlik açlık grevinde!

1915 Soykırımının 100. yılında, Süryaniler, 100 saatlik açlık grevi yapacak.
Süryaniler 100 saatlik açlık grevinde!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Turabdin bölgesindeki bütün Süryani kurumları açlık grevini desteklerken Süryaniler Türkiye’de ilk kez açlık grevine başladı.

Sayfo Komite Temsilcisi Simon Poli, Süryani Kadın Merkezi (SURKADİM) Temsilcisi Aynur Özgün ve Süryani Dernekler Federasyonu (SÜDEF) Başkanı Evgil Türker açlık grevinin açılış konuşmasını yaptı.

Konuşmada şu ifadelere yer verildi:

“Süryani halkı 1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından gerçekleştirilen soykırımda yok edilmeye çalışılmıştır. Bu insanlık dışı uygulamanın Süryani halkı üzerinde yarattığı travma halen devam etmektedir. Bugün birçok Avrupa ülke parlamentolarında Sayfo tartışılmakta ve pozitif adımlar atılması içinde büyük bir beklenti içerisindeyiz.

“Sayfo Hollanda, Ermenistan devletleri tarafından kabul edildi ve Papa tarafından Ermeni ve Süryanilere karşı 1915’te yapılan katliamın bir soykırım olduğunu söylemesi dünya kamuoyunda büyük bir yankı yapmıştır. Bu gelişmeler 20 yıllık diasporada verilen mücadelenin bir ürünüdür.

“Sayfo 1915 soykırımı bütün dünya ve özellikle Türkiye tarafından kabul edilinceye kadar bu mücadelemiz devam edecektir. Bugün Turabdin, Midyat’ta yaptığımız açlık grevi bütün Süryaniler açısından büyük bir önem taşımaktadır. Çünkü Seyfo bu bölgede yapıldı, 500.000’den fazla Süryani insanımız hunharca katledildi. Artık Türkiye Cumhuriyeti’nin bu gerçekle yüzleşmesi ve bu soykırımın inkarına son vermesini talep ediyoruz. Ancak bu şekilde Türkiye topraklarında yaşayan tüm halklar barış, eşit ve huzur içinde kardeşçe yaşayabilir.”

Agos gazetesine konuşan Süryani Dernekleri Federasyonu Başkanı Ergil Türker ise:

“Seyfo bu topraklarda yaşandı. Bu topraklarda bizler soykırımdan geçirildik. Bugün bu topraklarda Süryanilerin olmamasının en büyük sebebidir Seyfo. Bütün Hıristiyanlar için kötü bir darbeydi. Atalarımızı yad etmek bir vefa borcudur. Bir vicdan meselesidir, geçmişe bir yanıttır. Bu inkara artık bir son verilmesi gerekiyor. Yüzleşme gerekiyor” dedi.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü