Ahmet Davutoğlu ile ilgili şok iddia!

Davutoğlu’nun imzasıyla ve Resmi Gazete yolu kapatılarak 81 valiliğe genelge gönderildiği iddia edilirken Genelgede 'terörle mücadele' adı altında tüm olağanüstü hal uygulamalarının önü açıldı, valiliklerden basın açıklaması gibi demokratik hakların takib
Ahmet Davutoğlu ile ilgili şok iddia!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

AKP’nin koalisyon görüşmeleri sırasında geçici olarak sürdürdüğü iktidarı sırasında yurt genelinde olağanüstü hal anlamına gelecek kararlar alarak uygulamaya koyduğu, bu kararları Resmi Gazete’de de yayımlatmadığı ortaya çıktı.

Cumhuriyet’in haberine göre, Davutoğlu imzasıyla 81 ilin valiliklerine gönderilen genelgede “terörle mücadele” adı altında ve “devlet otoritesini pekiştirmek” iddiasıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’nin “ihtiyaç duyulan” her yerde görevlendirilmesinin önü açıldı.

Temmuz sonunda kurulan Başbakanlık Koordinasyon Merkezi’nin “terör olaylarına yapılacak müdahalelerin etkinliğini ve kurumlar arasındaki işbirliğini artırmak” amacı taşıdığı söylenen genelgede Emniyet’e, başsavcılıklara ve MİT’e “terör örgütlerinin illegal yapıları ile teröre müzahir legal görünümlü yapılara ilişkin bilgi toplama” adı altında sınırsız bir fişleme talimatı verildi.

‘Basın açıklaması gibi terör faaliyetleri’

Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu da valiliklere “hizmete özel” notu düşülen ve kentlerde yaşanan olayları raporlaştırmak üzere üç adet boş form gönderdi. “Terörle mücadele amacıyla bakanlıklar ve ilgili kurumca öngörülen eylem, tedbir ve uygulamalara ilişkin bilgiler” başlıklı formun “beklenen olaylar” ara başlığının altında, “terör olayları, yürüyüş, gösteri, basın açıklaması” yazıldı. Böylece kentlerde yapılan tüm demokratik eylem ve etkinlikler “terör” adı altında suçlulaştırıldı.

Herkesin fişlenme yolu açıldı

“Terör örgütlerinin kırsal ve şehir yapılanmalarındaki aktif önemli üyeleri” başlıklı formda doğrudan kişiler üzerinden fişlemenin yolu açılırken, en dikkat çeken üçüncü form ise “terör örgütlerinin illegal yapıları ve teröre müzahir legal görünümlü yapılara ilişkin belgeler” adını taşıdı. Bu başlıkta “legal görünümlü yapılar” kapsamına tüm dernekler, STK’ler, platformlar, halk meclisleri, yerel basın kurumları, internet haber siteleri ve sosyal medya hesapları sıralandı.

Çankaya’da polise bir aylık genel arama yetkisi

Öte yandan Ankara’nın en merkezi ve kalabalık ilçesi Çankaya’da polise 30 günlük genel arama yetkisi verildi. Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından 25 Ağustos’ta verilen karar doğrultusunda polis, yaklaşık 1,5 milyon kişinin yaşadığı ilçede aralıksız üst, araç, umuma açık işyeri ve özel evrak araması yapabilecek, makul şüphe üzerine kimlik kontrolü yapıp gözaltı işlemi uygulayabilecek.

 

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü