BANKALARDAN SOMA'YA DESTEK!

Soma'da yaşanan maden faciası sonrası bankalardan destek açıklamaları geldi. Bank Asya ve ING Bank hayatını kaybeden madencilerin borçlarının silineceğini duyurdu.
Bankalardan Soma'ya destek!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Manisa’nın Soma ilçesindeki maden faciasından sonra bankalar destek açıklamalarında bulunuyor. Bank Asya madencilerin kredi ve kredi kartı borçlarının silinmesine karar verildiğini duyurdu. Bankadan yapılan açıklamada ayrıca Bank Asya’nın Soma Şubesi'nin diğer tüm bireysel ve KOBİ müşterilerinin ‘finansman desteği’ borçlarının vade farkı olmaksızın yılsonuna kadar ertelendiği belirtildi. Banka kararını resmi Twitter hesabından da duyurdu.

ING Bank da hayatını kaybeden madencilerin kredi kartları da dâhil olmak üzere tüm kredi borçlarının silineceğini duyurdu. Ölen madencinin hayat sigortası olması durumunda ise bankanın bu haktan feragat edeceği ve sigorta tazminatının madencinin varislerine ödenmesinin sağlanacağı belirtildi. Banka aynı zamanda Soma şubesindeki tüm bireysel müşterilerinin taksit ödemelerini 3 ay ertelediğini de duyurdu.

Söz konusu kararı ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay da sosyal medyadan duyurdu. Abay Twitter hesabına “Hayatını kaybeden müşterilerin tüm kredi borçlarını silme kararı aldık. Varsa hayat sigortası biz banka olarak bunu almayarak ailenin varislerine kalmasını sağlayacağız. Hayatını kaybedenler dışında Soma şubemizin tüm diğer bireysel müşterilerinin de kredi ödemelerini faizsiz olarak 3 ay uzatma kararı aldık” yazdı.

Garanti Bankası CEO’ su Ergun Özen de Haberturk.com’a verdiği mülakatta kendilerinin de benzer bir çalışma içinde olduklarını söyledi. Özen 'Türk bankacılık sektörü bu tür hassas konularda kendini çok net ispat etti. Tabii ki gereken yapılacaktır. Soma'da meydana gelen durum çok üzücü. Biz de Garanti Bankası olarak gereken her türlü desteği vereceğiz. Buna şüphe olmasın. Bizim de Soma için benzeri bir çalışmamız olacaktır. Kar/zar meselesi bu tür konularda kesinlikle önemli değil” dedi. Özen vefat eden bir kişinin kredi borcunun otomatik olarak silinip silinmediğiyle ilgili olarak ise “Bu tip konulara detaylı bakmak lazım. Borçlu kişinin bir kefaleti vardır ya da başkası da imza atmıştır. Bunlar önemli. Her olaya ayrı bakılır” dedi.

Yapı Kredi Bankası CEO’su Faik Açıkalın da bu konuda bir çalışma yürüttüklerini ifade etti ve 'Van depreminde ve şehitlerimizin ailelerinin acı günlerinde olduğu gibi, Soma kazasında da vatandaşlarımızın yanında olmak için konuyla ilgili tüm teknik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kaybettiğimiz madencilerimize Allah'tan rahmet, aileleri ve sevdiklerine sabır diliyorum' dedi.