Yulin Soykırımı başladı! Türkiye'de durum ne?

Çin'de festival adı altında hayvan katliamı başladı. Türkiye kendi topraklarında katledilen hayvanlar için sessizken gözünü Çin'e dikti.
Yulin Soykırımı başladı! Türkiye'de durum ne?
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Erdal Ergüler/Vehaber

Çin'de yaşanan hayvan soykırımı Türkiye'de büyük tepki gördü fakat bu katliam Çin'de festival adı altında yapılırken Türkiye'de bayram adı altında, giyinme ve beslenme amacıyla da yapılıyor.

Türkiye'de “Tüm mezbahalar kapatılsın” adı altında gerçekleştirilen eyleme katılım düşük olurken Çin’de yaşanan hayvan katliamına tepkiler yüksekti.

Tüm mezbahalar kapatılsın dediler!

Bu çarpıklığın kültürel nedenlerden kaynaklandığı düşünülüyor. Türkiye’de herhangi bir birey ineğin kesilip yenilmesini uygun görürken Çin’de köpeklerin katledilmesine tepki gösteriyor.

KÖPEKLE İNEK BİR DEĞİL Mİ?

Yapılan araştırmalar köpeklerin sinir sistemi olduğu gibi inek, kuzu, koyun gibi katledilen diğer canlıların da sinir sistemi olduğunu gösteriyor. Üstelik bazı köpek türlerine göre inek, kuzu, koyunların daha duygusal olduğunu söylemek mümkün. Onlar da insanlar gibi gülüyor, özlüyor, acı çekiyor.

TÜRKİYE ÇİN’DEN ÇOK FARKLI DEĞİL

Her yıl mezbahalarda katledilen, sirklerde hapsedilen, çiftliklerde esir tutulan, hayvanat bahçelerinde tutulan, akvaryumlara hapsedilen, kürk için derileri yüzülen hayvanlar için Türkiye sessiz fakat Çin’de yaşanan katliama tepkili.

IRKSAL, KÜLTÜREL, MEZHEPSEL NEDENLER

Kedi ve köpeklerin evcilleştirilmesinden bu güne Türkiye’de “kedi köpek yenilemez”, “inek koyun yenilir” gibi ayrıştırıcı, türcü yanlış bir bilinç oluştu, üstelik bu görüşün hiçbir bilimsel dayanağı yok, bu bilinç tamamıyla kulaktan dolma bilgilerle oluştu. Nasıl ki Hindistan’da  ineklerin kutsal sayılması nedeniyle bazı eyaletlerde et yemeye idam cezası gündeme geldiyse Türkiye’deki durum da bundan farklı değil.

GELENEKLERİME SAYGI DUY

Çinliler hayvanları katlederken bu durumun gelenek olduğunu iddia ederek saygı bekliyor, Türkiye'de aynı durum inanışlar nedeniyle öldürülen hayvanlar için geçerli. Fakat bu düşüncenin bir sınırı yok. Yaşam hakkı savunucuları "Eğer bu yaşam hakkı gaspına saygı duyulacaksa mahkemelerde tecavüzcüler "bu benim inanışım", "bu benim inancım" diyerek mahkemeden anlayış ve saygı bekleyebilir." diyor ve ekliyorlar; "Başka bir canlının yaşam hakkının ihlal edildiği yerde düşünce özgürlüğü, inanç, gelenek sona erer"

Çin'de festival adı altında katliam!

Çin'de yavru köpek eti satışına tepki!

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü