Beyonce'nin gösterisine ırkçılık tepkisi!

Amerikan Ulusal Futbol Ligi final maçının devre arasında, Şarkıcı Beyonce ve dansçılarının yaptıkları gösteri tepki gördü.
Beyonce'nin gösterisine ırkçılık tepkisi!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

ABD'de NFL final maçının devre arasında Beyonce ve dansçılarının yaptığı gösteri ırkçılık tartışması başlattı. Evrensel'den Ekim Kılıç'ın haberine göre, kostümlerden dans figürlerine kadar birçok mesaj içeren gösteri, ABD’li siyahlar tarafından beğeni toplarken sağcıların da yoğun saldırısına maruz kaldı.

Super Bowl final maçı arasında gerçekleştirdiği gösterisinde, siyahi lider Malcolm X’ten,  siyah ABD’lilerin siyasi hareketi Kara Panterlere, 1993’te Michael Jackson’ın yine Super Bowl finalinde giydiği ve Meksikalı Ünlü Devrimci Emiliano Zapata’yla sembolleşmiş kıyafete kadar birçok kez mücadele tarihine göndermelerde bulunan Beyonce, en son çıkan video klibi ile de gündemde.

Beyonce’nin New Orleans’ta çekimi yapılan “Formation” isimli klibi, “Black LivesMatter” (Siyahların yaşamı değerlidir) eylemlerinden görüntüler ve Beyonce’nin suya batmakta olan bir polis arabasının üzerinde olduğu bir sahne içeriyor. Klipte “Bizi vurmayı bırakın” duvar yazısı da görünüyor.

Dünya basınında da geniş yankı bulan gösteri, ABD basınında da tartışıldı. Tartışmalar siyahların yaşadığı sorunların yanı sıra Beyonce’nin kendisi üzerinde de yoğunlaştı.

‘AMNEZİ HASTALARI ÜLKESİ’

NY Daily News, “Beyonce’nin Kara Panterleri selamlamasında, karşıtları neyi yanlış anladı?” başlıklı haberinde, “Belki de Amerika için, temel sloganını gözden geçirme vaktidir. Çünkü ‘Özgürlükler ülkesi, cesurların evi’ artık uymuyor” denildi.

Haberde, “Pazar gecesi Beyonce’nin Super Bowl gösterisi için yapılan eleştirilerde, Amerika’nın kesin olarak ‘Amnezi hastaları ülkesi’ olduğu söylenebilir. Öz Savunma için Kara Parterler Partisinin (orijinal adı bu) kuruluşunun 50. yılında Beyonce, Coldplay grubunun gökkuşağı ışıklı sahnesine girerek şu mesajı vermişti: ‘Siyahlar insanlar öldürülmekten bıktı; değersizleştirilmekten bıktı; aynı nüfus tarafından alay edilen duygularını tutmaya devam etmekten bıktı’” ifadeleri kullanıldı.

“Hepimiz bu ülkenin renkli insanlarının çektiklerini ne kadar kolay unuttuk ve unutmaya devam ediyoruz” denilen haberde Beyonce’un kendisi de eleştirilerek, “Beyoncé ve diğer ünlüler de bu konu hakkında çok uzun zaman sessizliklerini korudular. Fakat şimdi onun da bir sonraki hashtag kurbanı olabilecek bir çocuğu var ve Mrs Carter (Beyonce) artık konuşmayı seçti” denildi.

‘ÖZGÜRLEŞMİŞ BİR BEYONCE’

“Afrika kökenli kadınlar için bir blog” olarak tarif edilen “For Harriet”ta da “Formation niye o beklediğimiz ‘saygısızlık karşıtı’ marş oldu?” başlığıyla yayımlanan yazıda, “Beyonce’nin politikleşmiş hali, 2003’te ‘Crazy in Love/Delice Aşık’ şarkısıyla sıfırdan ortaya çıkmış, sıcak, sakıncasız yıldız halinden uzak. Bir şarkıcı olarak kendisini eğlenceli ve güvenilir olarak ortaya koydu. Solo şarkıcı olarak, eğlenceli fakat öngörülebilir şarkıları ve klipleri pop şarkıları ve videoları sunuyordu. Besteci çoğunlukla kendisi olmasına rağmen, yaratıcı ürünü kişisel değildi. Kariyerini dikkatlice yaptı, ve işlerin raydan çıkmasına müsaade etmeyecek şekilde korumaya aldı. ‘Formation’ önümüze tam olarak özgürleşmiş bir Beyonce koydu” değerlendirmesi yapıldı.

USA Today gazetesi de, “The Daily Show’da Jessica Williams’ın Muhteşem Beyonce Savunması” başlıklı haberinde şu ifadelere yer verildi: Fox News’da polise saldırmakla ve ‘gereksiz’ bir biçimde ırkçılığı gündeme getirmekle suçlanan Beyonce için ABD’nin ünlü eleştirel politik mizah programı The Daily Show’da Jessica Williams cevap verdi:

‘Bir siyah olarak ne zaman etrafta yürüsen bir siyah olduğunu hatırlıyorsun. Bize daha az ödeme yapılır ve kolaylıkla hapse gönderiliriz. Ve dans yarışmalarını biz kazanırız… Her şey kötü değil. Asıl mesele Beyonce’nin siyah olmasıdır. Ve bu şarkı onun mesajıdır. Sanatçının yaptığı budur. Onların mesajı kendi müziğinin içindedir’

SUPER BOWL NEDİR?

ABD’de her yıl düzenlenen Amerikan futbolu ligi (NFL) şampiyonluk maçına verilen isim. Her yıl büyük bir gösteriye dönüşen ve milyonlarca doların harcandığı lif final maçında ünlü şarkıcıların büyük gösteriler yapması ülkede bir gelenek haline gelmiş durumda.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü